Du har säkert hört begreppet biologisk mångfald. Det nämns ofta när människor pratar om miljön och klimatet, men vad betyder det egentligen? Jo, biologisk mångfald handlar om hur många olika arter och ekosystem som finns. Man kan prata om biologisk mångfald i hela världen, i Sverige, i havet, i skogen eller andra avgränsade områden. Många länder har skrivit under en överenskommelse om att skydda alla arter inom det egna landets gränser. Även Sverige har skrivit under. Här finns drygt
60 000 olika arter att värna om.
Rödlistade arter i skogen
Det är naturligt att nya arter uppstår och att en del arter dör ut
men eftersom en utdöd art inte kan komma tillbaka, vill vi förstås att så få arter som möjligt ska försvinna.
I Sverige är det Sveriges Lantbruksuniversitet och Artdatabanken som håller reda på vilka arter av växter, djur och svampar som finns. De håller extra koll på utsatta arter. Med en speciell lista som heter rödlistan övervakar de vilka arter som snabbt minskar eller verkar ha svårt att överleva och vilka arter som har dött ut. På den senaste rödlistan fanns 4746 arter med.
Eftersom en stor del av Sverige täcks av skog finns det många arter att hitta där. Ingen vet helt exakt hur många, men forskare tror att ungefär
25 000 arter lever i våra skogslandskap. Omkring 2 000 av dem finns med på rödlistan. Det är viktigt att vi sköter om och använder skogen på ett bra sätt så att alla arter som finns där har god chans att fortsätta leva.
Människans påverkan
Hur kommer det sig då att så många arter finns på rödlistan?
Det beror på flera olika saker. Det vilda livet har i miljontals år anpassat sig till en viss livsmiljö. När vi människor förändrar landskapet (vi tar bort skog, vi bygger vägar, parker och hus, eller låter naturen växa igen) så ändrar vi den livsmiljö som arterna har anpassat sig till. Då påverkas en del arter och får svårare att hitta föda, söka skydd och föröka sig. Det kan leda till att arter flyttar, minskar eller dör ut – vilket också får konsekvenser för andra arter. Alla arter äter eller äts av något, och om en art försvinner så rubbas balansen i ekosystemet.
Att klimatet förändras kan också vara en anledning till att vissa arter får det svårare att överleva på den plats där de har brukat bo. Ett förändrat klimat kan också leda till att nya arter lättare etablerar sig.
Skogens alla arter
Det finns olika anledningar till att arter försvinner från just skogen. Människan använder skogen på flera olika sätt. Ibland hugger vi ned skog för att använda veden eller för att istället för att använda marken till annat. En skog som lämnas att växa igen påverkar också de arter som lever där.
Avverkning och brist på riktigt gamla skogar är de främsta hoten mot rödlistade arter. Det finns även sjukdomar som drabbar träd och det skapar problem för de arter som är beroende av dessa träd. Alm och ask är exempel på träd som minskat i antal på grund av sjukdomar. Det är användbart att ha rödlistan som ett sätt för att hålla koll på när arter riskerar att hotas. Med hjälp av den kan människan fatta bättre beslut om vilka skogar som ska användas – och hur.