Allt som lever kallas också för organismer. Man tror att det finns över 10 miljoner olika sorters organismer på jorden idag. De minsta organismerna är så små att vi inte kan se dem med blotta ögat. De kan vara uppbyggda av en enda cell. En av de största organismerna på jorden är blåvalen som kan bli 30 meter lång, har en tunga stor som en elefant och ett hjärta stort som en bil.
För att få ordning på alla levande organismer har vi människor delat in dem i olika grupper. Vi har djuren dit alla djur hör – från daggmask till älg. I gruppen som kallas växter ingår flercelliga organismer som producerar sin egen ”mat” med hjälp av fotosyntes. Björk och vitsippa är några exempel. Till svamparna hör exempelvis flugsvamp och kantarell. Svampar lever av att växa på djur och växter.
Att dela in arter i grupper gör det lättare för oss att känna igen och komma ihåg dem. I varje grupp finns flera undergrupper som visar vilka arter som liknar varandra eller är besläktade med varandra. Älgen och renen är båda hovdjur eftersom de har hovar eller klövar. Alla hovdjur och även många andra djur, ryms också i gruppen som kallas däggdjur, eftersom de föder levande ungar. Tillsammans med fiskar, fåglar, groddjur, kräldjur och insekter ingår de alla i gruppen djur.