Svartvit bild av två personer sitter vid ett bord och äter nävgröt
Foto: Nils Keyland / Public domain
Lektion 63

Nävgröt

Årskurs 4-6 ca 40-60 min Ämnen: HKK, HI, SH

Syfte

  • Att låta eleverna bekanta sig med en historisk maträtt och sätta den erfarenheten i ett sammanhang.

Förberedelser

I den här lektionen får eleverna laga nävgröt och lära sig om nävgrötens historia. Nävgröt har varit en vanlig föda bland de som arbetat i skogen sedan 1500-talet och flera hundra år framåt. Det var ofta tuffa levnadsvillkor som rådde, och få matvaror fanns att tillgå. Skrädmjöl är gjort av rostad havre. Att rosta havren var ett sätt att skydda den från mögel så att den höll sig längre.

Eleverna behöver tillagningsmöjligheter – koka upp vatten och steka fläsk. Skrädmjöl finns att köpa i välsorterade mataffärer eller att beställa på nätet. Det är gjort på havre och är därför naturligt glutenfritt. Receptet nedan är beräknat för två fullstora portioner. Anpassa receptet efter hur många elever som ska äta, och hur hungriga du tror att de är. Nävgröt serveras vanligtvis med stekt fläsk/bacon och lingonsylt men det går att utesluta. Traditionellt äts nävgröt med nävarna: doppa klimpar av gröt i lingon och stekflott. Du avgör själv hur autentisk du vill att upplevelsen ska vara.

Genomförande

Del 1 består av en läsuppgift som Svedjebruk i Sverige för 400-år sedan, som sannolikt var anledningen till att nävgröten kom till Sverige.

Del 2 består av receptet för nävgröt. Sedan följer några diskussionsfrågor.

Skrädmjöl: mjöl gjort på rostad havre.

Svedjebruk: att hugga ner träd och bränna marken, för att skapa odlingsmark.

Koppling till Lgr22

Hem- och konsumentkunskap

  • Enkla instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt vanliga begrepp för matlagning. – Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.
  • Måltidens betydelse för gemenskap. Olika mattraditioner.
  • Resurshushållning av livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet.

Historia

  • Maktförhållanden och levnadsvillkor i Norden, cirka 1500–1800
    – Vad historiska källor från tidsperioden, till exempel brev, dagböcker och kartor, kan berätta om det förflutna.
    – Historiebruk kopplat till tidsperioden, till exempel i gatunamn, minnesmärken och reklam.

Globala målen

Variation.

Välj bort fläsk för de som inte äter det. Vegetariska alternativ finns.

Utomhus

Tillaga gärna nävgröten utomhus för en än mer autentisk upplevelse.

Fördjupning

Fördjupa er i svedjebruk. På Skogshistoria sällskapets hemsida finns t.ex. mycket att läsa.

Skogshistoriska sällskapet

Svedjebruk

Ni kan också fördjupa er i hur dyrt eller resurskrävande det är att producera en maträtt som nävgröt i jämförelse med valfri mer modern maträtt.
Matkalkylatorn från WWF kan vara ett smidigt verktyg att använda för att beräkna klimatpåverkan.

Matkalkylatorn

Faktatexter

Recept

Lektion 63

Be dina elever surfa in på skogslektioner.se/elev/. De skriver in lektions-id 63 och startar lektionen direkt. Du kan också hålla lektionen i helklass via elevingången.
Gå till elevingången