Svartvit bild av två personer sitter vid ett bord och äter nävgröt
Foto: Nils Keyland / Public domain
Lektion 63

Nävgröt

Tänk dig att du arbetar i skogen dagarna i ända, utan maskiner eller ens särskilt bra verktyg. Då är det rätt viktigt att du får i dig ordentlig näring snabbt när det väl blir matrast. Den här lektionen handlar om nävgröten – en viktig maträtt för många skogsarbetare för 400-år sedan och framåt.

Börja lektionen
Del 1

Svedjebruk

LÄS

Dags att läsa!

På 1600-talet var Sverige en stormakt – ett mycket större land än det är idag. Finland var vid denna tid en del av Konungariket Sverige och hade varit så sedan 400 år. På den här tiden växte stora, täta och otillgängliga skogar i mellersta Sverige. Staten ville att folk skulle flytta dit och bruka jorden, och därför behövde de som gjorde det inte betala skatt. Folk från de finska delarna av Sverige sökte sig till dessa marker för att bosätta sig där och arbeta i skogen. De högg ner träd och brände marken, för att istället kunna skapa odlingsmark. Detta kallas svedjebruk.

Målning av barn som arbetar hårt med svedjebruk.
Målning av Eero Järnefelt, "Trälar under penningen" eller "Svedjebruk" / Public domain

Att vara svedjebrukare eller skogshuggare var ett tungt jobb. Ofta fick hela familjen vara med och arbeta, även barnen. Det behövdes ordentlig mat som mättade länge, som var lätt att bära med sig och som enkelt kunde tillagas ute i skogen. De flesta var mycket fattiga och hade få matvaror att välja på. I den här lektionen ska du få laga en maträtt som många åt när de arbetade ute i skogen – nävgröt.

Illustration: Maja Modén
Skrädmjöl
Foto: Tiia Monto / CC BY-SA

Skrädmjöl

Nävgröt görs av Skrädmjöl. Det är havremjöl gjort på rostad havre. Genom att rosta havren bevaras näringsämnen och havren kan förvaras längre utan att mögla eller härskna. Att rosta, torka eller salta mat är olika metoder som länge använts, och fortfarande används, för att ge mat längre hållbarhet. På så sätt går inte maten till spillo lika lätt vilket är bra för miljön. Havre har odlats under 2000 år och finns idag i många länder i Europa och Nordamerika.

Nävgröt kallas också ”Motti” och är Värmlands landskapsrätt. Namnet Nävgröt kommer troligtvis från att gröten brukade ätas med nävarna.

Del 2

Laga nävgröt

UPPGIFT

Dags att laga mat!

Recept för 2 portioner:

  • 3 dl vatten
  • ½ tsk salt
  • ½ l skrädmjöl
  • Stekt fläsk och lingonsylt efter smak

Koka upp vatten och salt i en kastrull. Häll i mjölet, allt på en gång, så att det täcker vattenytan. Rör inte, tryck istället försiktigt ned mjölet med en träsked. Stäng av värmen och låt kastrullen stå i 10 min med locket på, så att vattnet ångar igenom mjölet. Stek fläsket under tiden.
Servera gröten ihop med stekt fläsk och lingonsylt.

Smaklig spis!

En tallrik med nävgröt, med stekt fläsk och lingonsylt ovanpå
Foto: Privat
DISKUSSIONSFRÅGOR
  • Hur var det att äta ”400 år gammal gröt”?
  • Hur smakade gröten? Hur luktade den?
  • Var det svårt att laga nävgröt?
  • Varför var nävgröt bra mat för de som arbetade i skogen?
  • Skulle nävgröt passa på en meny idag? Motivera!