Till lärarinstruktion
Lektion 63

Nävgröt

ca 40 min HI, HKK, SH

Tänk dig att du arbetar i skogen dagarna i ända, utan maskiner eller ens särskilt bra verktyg. Då är det rätt viktigt att du får i dig ordentlig näring snabbt när det väl blir matrast. Den här lektionen handlar om nävgröten – en viktig maträtt för många skogsarbetare för 400-år sedan och framåt.

Del 1

Laga nävgröt

UPPGIFT

Dags att laga mat!

Recept för 2 portioner:

  • 3 dl vatten
  • ½ tsk salt
  • ½ l skrädmjöl
  • Stekt fläsk och lingonsylt efter smak

Koka upp vatten och salt i en kastrull. Häll i mjölet, allt på en gång, så att det täcker vattenytan. Rör inte, tryck istället försiktigt ned mjölet med en träsked. Stäng av värmen och låt kastrullen stå i 10 min med locket på, så att vattnet ångar igenom mjölet. Stek fläsket under tiden.
Servera gröten ihop med stekt fläsk och lingonsylt.

Smaklig spis!

 

En tallrik med nävgröt, med stekt fläsk och lingonsylt ovanpå
Foto: Privat
DISKUSSIONSFRÅGOR

Diskutera med dina klasskamrater.

  • Hur var det att äta ”400 år gammal gröt”?
  • Hur smakade gröten? Hur luktade den?
  • Var det svårt att laga nävgröt?
  • Varför var nävgröt bra mat för de som arbetade i skogen?
  • Skulle nävgröt kunna funka på en meny idag? Motivera!